- Ana Sayfa
- Akademik
- Kapadokya Meslek Yüksekokulu
- Aşçılık
Aşçılık
Aşçılık programı, ileri pişirme tekniklerini bilen, Türk ve dünya mutfaklarını tanıyan, mutfak organizasyonu ve yemek maliyetlendirmesine hakim aşçılar yetiştirir. Hem keyifli bir iş, hem de yüksek bir gelir kaynağı fırsatı olan aşçılık, günümüzde gençler arasında önde gelen mesleklerden biri olarak ön plana çıkmaktadır.
Program, iki dönemi Uçhisar Sanat Yerleşkesinde, bir dönemi iş yerinde olmak üzere, yılda üç dönem eğitim vermektedir. İş yeri uygulamaları, Türkiye'nin önde gelen turizm işletmelerinde, Üniversitemizin belirlediği uygulama eğitimi programı dahilinde yürütülmektedir. İş yeri uygulamaları, öğrencilerimize, henüz okurken, gerçek mutfak deneyimi kazanma; sektörde önde gelen işletmeleri ve şefleri tanıma imkanı vermektedir. Kurumsal destekçilerimiz sayesinde öğrencilerimiz, seminerlerle her konunun uzmanından eğitimler almakta, mesleğe ilk adımlarını katıldıkları fuarlarla, nitelikli uygulamalarla atmaktadırlar. Daha mezun olmadan sektörün önde gelen kuruluş ve isimlerini tanımakta, kendilerini tanıtma imkânı bulmaktadırlar. Eğitim süresi iki yıldır, uygulama eğitimleri Nevşehir dışında da verilebilmektedir. Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere aşçılık alanında ön lisans diploması verilir.
Aşçılık, Kapadokya Meslek Yüksekokulunun en eski programlarından biridir. Programımız 12 yıllık geçmişinde, Türkiye'nin önemli gastronomi merkezlerinde görev yapmakta olan pek çok şef yetiştirmiştir. Gastronomi yarışmalarında en fazla ödülü kazanan aşçılık programına sahip olmasıyla tanınan Kapadokya Meslek Yüksekokulu'nda, tam donanımlı eğitim mutfağı ve uzman eğitmenler ile aşçılık mesleğinin gerektirdiği uygulamalı eğitime ağırlık verilmektedir. Bu sayede öğrencilerimiz ulusal – uluslararası yarışmalarda okulumuzu başarıyla temsil etmektedirler.
Aşçılık Programı uygulama eğitimlerini, Uçhisar Sanat Yerleşkesinde yer alan tam donanımlı mutfaklarda vermektedir. Yerleşkede, üç eğitim mutfağı, bir pastacılık mutfağı ve bir servis uygulama alanı bulunmakta; her öğrenciye bireysel çalışma tezgahında pratik yapma olanağı sunulmaktadır.
Uygulama eğitimlerimiz, akademik eğitimlerini, ulusal ve uluslararası sektör deneyimi ile zenginleştirmiş, gastronomi alanında adını duyurmuş şeflerimiz tarafından verilmektedir. Kapadokya Meslek Yüksekokulu Aşçılık programının ilk mezunlarından olan şef eğitmenlerimiz hem öğrencilerimize yüksek kalitede eğitim vermekte hem de mükemmel birer rol modeli olmaktadır.
Ödüllerimiz
Yarışma Adı |
Yarışma Kategorisi |
Ödül |
Ödül Alan Öğrencilerimiz |
7. İstanbul Gastronomi Festivali 2009 |
Balık Yarışması |
Altın Madalya |
Ebru ÜNAL |
Pratik Ekip Yarışması |
Bronz Madalya |
Deniz ZENGİN,
Ahmet Edip ÜNLÜ,
Ramazan Can VURAR |
Sebze Oymacılığı Yarışması |
Bronz Madalya |
Hüseyin TURHAN |
Ana Yemek Yarışması |
Gümüş Madalya |
Kadir Erkan ÖNYILMAZ |
Pratik Ekip Yarışması |
Bronz Madalya |
Melih İÇİGEN |
8. İstanbul Gastronomi Festivali 2010 |
Modern Türk Mutfağı |
Altın Madalya |
Kemal Çağlar DEVECİ,
Özlem AKDOĞAN,
Alin İNCE EFE |
Ana Yemek Yarışması |
Gümüş Madalya |
Umut KÖSE |
Restoran Tatlı Yarışması |
Bronz Madalya |
Murat TIĞLI |
9. İstanbul Gastronomi Festivali 2011 |
Pratik Ekip Yarışması |
Bronz Madalya |
Efe Can SALAR,
Merve Gül OKAN,
Burcu PARS |
Modern Türk Mutfağı Yarışması |
Merit Madalya |
Salih ŞERDEN,
Rahmi KÜÇÜKERGÜR,
Atay YÖNDEM |
Baharatlı Yemek Yarışması |
Merit Madalya |
Zeynep NURŞEN |
10. İstanbul Gastronomi Festivali 2012 |
Modern Türk Mutfağı Yarışması |
Gümüş Madalya |
Banu ALKIŞ,
Mert YILDIZ,
Hasan Yasin GÖKDAĞ |
Restoran Tatlı Yarışması |
Bronz Madalya |
Onur ÖZTÜRK |
1. Ulusal Üniversiteler Arası Aşçılık Şampiyonası 2013 |
Restoran Başlangıç Yarışması |
Gümüş Madalya |
Sibel SARIGÜL |
Restoran Balık Yarışması |
Gümüş Madalya |
Safiye GÖZÜBÜYÜK |
Restoran Tatlı Yarışması |
Gümüş Madalya |
Semanur YÜKSEL |
Restoran Makarna Yarışması |
Bronz Madalya |
Ahmet Can ERASLAN |
Restoran Ana Yemek Yarışması |
Bronz Madalya |
Fatih ÇOLAK |
Restoran Ana Yemek Yarışması |
Bronz Madalya |
Serdar ÇAKAR |
12. Kapadokya Yemek Yarışması 2013 |
Yöresel Yemek Yarışması |
Altın Madalya |
Enes TAŞDEMİR,
Selim KAYAN |
12. İstanbul Gastronomi Festivali 2014 |
En İyi Üniversite Yarışması |
Altın Madalya |
Abdulkadir HAYAL,
Serdar ÇAKAR,
Selim KAYAN |
En İyi Üniversite Yarışması |
Şampiyonluk Kupası |
|
Modern Türk Mutfağı Ekip Yarışması |
Bronz Madalya |
Levent KAYA,
Bedirhan ASAR,
Erencan BAĞLAN |
13. İstanbul Gastronomi Festivali 2015 |
Modern Türk Mutfağı |
Altın Madalya |
Ceyda KAYA,
Abdulkadir TUNÇER,
Osman KURT |
Yılın En İyi Üniversitesi |
Gümüş Madalya |
Berke İSPİR,
Efe KATIRCI,
Barış SARIKAYA |
Gençler Pratik Ekip |
Bronz Madalya |
Yasin KALP,
Samet KOÇ,
Aytuğ SARIBEYLİLER |
Üniversite Düzeyi Okullar İçin Ana Yemek Yarışması |
Bronz Madalya |
Sibel SARIGÜL |
Üniversite Düzeyi Okullar İçin Pizza Yarışması |
Gümüş Madalya |
Alican KEMANCI |
Üniversite Düzeyi Okullar İçin Aşçı Restoran Tatlı Tabağı |
Bronz Madalya |
İbrahim KANKAYA |
Yılın Altın Genç Şefi |
Bronz Madalya |
Toygar VERİM |
Alanya Altın Kepçe Yemek Yarışması 2015 |
Yılın En İyi Üniversitesi Yarışması |
Altın Madalya |
Berke İSPİR,
Barış SARIKAYA,
Osman AKIN |
Yılın En İyi Öğrencisi |
Bronz Madalya |
Sibel SARIGÜL |
Pizza |
Gümüş Madalya |
Fatih CEBE,
Alican KEMANCI |
Pizza |
Bronz Madalya |
Alican KEMANCI |
15. İstanbul Gastronomi Festivali 2017 |
Ana Yemek Yarışması |
Altın Madalya |
Özge KONAR |
Restoran Tatlı Yarışması |
Gümüş Madalya |
Özge BÜYÜKKOÇ |
Balık Yarışması |
Gümüş Madalya |
Serkan GÜÇLÜTEKİN |
Makarna Yarışması |
Gümüş Madalya |
Fatma Buse ZAYİMLER |
Modern Türk Mutfağı Ekip Yarışması |
Gümüş Madalya |
Hasan Hüseyin YAVUZ,
Murat Can DURMAZ,
Burak BAYRAKTAR |
En İyi Üniversite Yarışması |
Gümüş Madalya |
Alper GÜZEL,
Recep Volkan BİLİR,
Büşra ÖRDEK |
Puan Türü TYT
Eğitim Dili: Türkçe
2018-ÖSYS Yerleştirme Kontenjanları ve Taban Puanları
Program Adı |
Kontenjan |
2017-ÖSYS En Küçük Puan |
Aşçılık (Burslu) |
6 |
283,31 |
Aşçılık (%50 İndirimli) |
54 |
179,69 |
2018 – 2019 Eğitim–Öğretim yılında yerleştirilecek öğrenciler için kontenjanlar belirlenmiş olup toplam kontenjan 60 kişidir. Bunun 6’sı tam burslu, 54’ü %50 indirimlidir.
Dikey Geçiş Yapılabilecek Lisans Bölümleri
- Aile ve Tüketici Bilimleri
- Beslenme ve Diyetetik
- Gastronomi
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları
- Mutfak Sanatları ve Yönetimi
- Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği
Eğitim Ücreti
2018-2019 akademik yılında eğitim ücreti 13.500 TL’ dir. Ücretlere KDV dâhil değildir.
Program Adı |
Ücret |
Aşçılık (Burslu) |
- |
Aşçılık (%50 İndirimli) |
6.750TL + KDV |
Ücret ve Burs Sistemi
Doğum yeri veya ikameti Aksaray, Kayseri, Kırşehir, Nevşehir ve Niğde illeri olan öğrencilere Nevşehir’de eğitim veren örgün öğretim programlarını tercih etmeleri durumunda %15 bölge bursu, ilk sırada Kapadokya Meslek Yüksekokulunun burssuz örgün öğretim programlarından birini tercih eden öğrencilere %15 tercih bursu verilmektedir.
Ödeme Şekli
İlk kayıtta ücretin en az ¼’ü peşin olarak ödenir. Ücretin geri kalanı Kasım, Aralık, Ocak, Şubat, Mart, Nisan aylarında eşit taksitler halinde ödenecek olup, birinci taksit yüksekokulun banka hesabına yatırılır. Diğer taksitler kredi kartı veya yüksekokulun belirlediği banka veya bankalar aracılığıyla tahsil edilecektir. Ücretin tamamının peşin olarak ödenmesi durumunda indirim uygulanır.
İlgili Ders Kataloğuna Gitmek İçin Tıklayınız
2018 ÖSYS Kontenjan Kılavuzunda Yer Alan Program Koşul ve Açıklamaları İçin Tıklayın