Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Zengin Türk mutfak kültürünün akademik bir ortamda araştırılması ve korunmasını sağlamak ve bu kültürü uluslararası alanda tanıtarak Türk ve Dünya mutfak sanatlarının tüm inceliklerini en iyi şekilde bilen, sanatsal duyarlılığa sahip, takım çalışmasına yatkın, gelişen teknolojiye kolaylıkla uyum sağlayıp mesleğini daha ileriye taşıyabilecek, Türk mutfak kültürünü uluslararası ve ulusal yarışmalarda temsil ederek bu yarışmalarda rekabet edebilecek gastronomi uzmanlarının yetiştirilmesi hedeflenmektedir.Bölüm Blog Sayfasına Gitmek için Tıklayın

"Yemek Sanatı Kapadokya'da Öğrenilir"

Kapadokya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları lisans bölümü, benzersiz ve yenilikçi eğitim programı ile mutfak sanatları alanının gelecekteki liderlerini yetiştirmeyi hedefler. Eğitim programı, işletme ve mutfak uygulama becerilerini eş zamanlı geliştirecek şekilde yapılandırılmıştır. Öğrencilerimiz, Türkiye'nin önde gelen gastronomi işletmelerinde ve Uçhisar Sanat Yerleşkesi gastronomi mutfağında gerçekleştirilen uygulama eğitimleri ile yoğun mutfak deneyimi kazanmakta, en yeni ve ileri pişirme tekniklerini öğrenmektedir. Türk ve dünya mutfakları, pastacılık ve tatlı üretimi, tarif geliştirme, servis ve sunum teknikleri gibi dersler ile öğrencilerin bireysel beceri, bilgi ve yaratıcılıkları geliştirilmektedir. Turizm ve işletme dersleri, öğrencilerimize kendi iş yerlerini yönetebilecek veya turizm işletmelerinde yönetici olarak görev yapabilecek beceri ve donanımı kazandırmaktadır. İleri düzey İngilizce yeterliliği kazandırmayı da hedefleyen programın eğitim süresi dört yıldır ve lisans diploması vermektedir. 

Yoğun Uygulama Eğitimleri

Kapadokya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nde dersler teorik ve uygulamalı olarak gerçekleştirilmektedir. Teorik olarak gastronomi ve mutfak sanatlarının temel ilkeleri, gıda bilimi ve teknolojisi, beslenme, hijyen-sanitasyon, yiyecek içecek işletmeciliği, ileri düzey İngilizce, kurum içi davranış ve iletişim, yemek sosyolojisi, menü planlama, ziyafet yönetimi ve gastronomi alanında yenilikçi yaklaşımlarını içeren dersler ön plana çıkmaktadır.

Öğrencilerimiz, teorik derslerin yanı sıra Türk ve Dünya Mutfakları, pastacılık ve tatlı üretimi, tarif geliştirme, servis ve sunum teknikleri gibi uygulama derslerinde bireysel becerilerini ve yaratıcılıklarını kullanarak kendilerini geliştirebilme imkânına sahiptir. Kapadokya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü için %51 oran ile gastronomi eğitimlerinde mutfak uygulamalarına en çok ağırlık veren üniversitedir.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'nün uygulama eğitimleri, Uçhisar Sanat Yerleşkesinde yer alan tam donanımlı mutfaklarda verilmektedir. Yerleşkede, üç eğitim mutfağı, bir pastacılık mutfağı ve bir servis uygulama alanı bulunmakta; her öğrenciye bireysel çalışma tezgahında pratik yapma olanağı sunulmaktadır.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları öğrencilerimiz, Beslenme ve Diyetetik programında çift anadal ve yandal yapma şansına sahiptir.

Deneyimli Eğitmen Şefler

Uygulama eğitimlerimiz, akademik eğitimlerini, ulusal ve uluslararası sektör deneyimi ile zenginleştirmiş, gastronomi alanında adını duyurmuş şeflerimiz tarafından verilmektedir. Kapadokya Meslek Yüksekokulu Aşçılık programının ilk mezunlarından olan şef eğitmenlerimiz hem öğrencilerimize yüksek kalitede eğitim vermekte hem de mükemmel birer rol modeli olmaktadır.

Öğrencilerimizin kendilerini geliştirebilmeleri için işbirliği içerisinde olduğumuz sektör kuruluşlarıyla bir araya gelerek seminer ve uygulamalar düzenlenmektedir. Her yıl düzenlenen ulusal ve uluslararası düzeyde gastronomi yarışmaları ve bilimsel kongrelere katılım imkânları bulunmaktadır. Ayrıca öğrencilerimiz Kapadokya bölgesine özel lezzetlere yönelik araştırmalara da katılabilmektedirler. Kapadokya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, Türkiye’nin gastronomi yarışmalarında en çok ödül alan aşçılık programı olma özelliğine sahip Kapadokya MYO’nun ilk programlarından olan Aşçılık programının bilgi birikimi ve alt yapısını bir üst seviyeye taşımaktadır.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Mezunlarının Çalışma Alanları

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü mezunlarını, özel sektörde otel, restoran, yemek fabrikaları, hava yolu şirketleri ve diğer yiyecek içecek işletmelerinde aşçı, şef, yönetici şef, yönetici veya işletmeci olarak çalışabilmektedir. Ayrıca gıda işletmelerinin araştırma geliştirme bölümlerinde görev alabilmektedirler. Bunların dışında gastronomi ve mutfak sanatları mezunları, yiyecek içecek alanında yazarlık ve danışmanlık da yapabilmektedir.

Ülkemizde, mezuniyet sonrası devlet kurumlarında, çalışmayı hedefleyen öğrencilerimiz KPSS’ye (Kamu Personeli Seçme Sınavı) girerek 4801 nitelik koduyla devlet kurumlarına atanmaktadır

Puan Türü: SÖZ
Eğitim Dili: Türkçe

2019-ÖSYS Yerleştirme Kontenjanları ve Taban Puanları

Program Adı Kontenjan 2018-ÖSYS En Küçük Puan
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (Burslu) 6 325.43
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (%50 İndirimli) 54 219.80

2019 – 2020 Eğitim–Öğretim yılında yerleştirilecek öğrenciler için kontenjanlar belirlenmiş olup toplam kontenjan 60 kişidir. Bunun 6’sıburslu ve 54’ü ücretlidir.

Eğitim Ücreti

2019-2020 akademik yılında eğitim ücreti 28.500 TL’dir. Ücretlere KDV dâhil değildir.

Program Adı Ücret
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (Burslu) -
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (%50 İndirimli) 14.250 + KDV (%8)

 

İlgili Ders Kataloğuna Gitmek İçin Tıklayınız



E-Bülten Kayıt

Okulumuz hakkındaki yeniliklerden haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakın.

Onay vermeden bu işlemi gerçekleştiremezsiniz
Kapadokya Üniversitesi veri sorumlusu sıfatıyla, verdiğiniz kişisel verilerin gizliliğini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununa (KVKK) uygun olarak ve büyük bir hassasiyetle koruyacaktır. Kişisel verileriniz, KVKK’ya uygun olarak işlenecek, sizleri Kapadokya Üniversitesi hakkındaki gelişmelerden e-posta veya telefon yoluyla haberdar etmek için kullanılacaktır. Detaylı bilgi için tıklayınız